Omvärdering av Orval

Orval

Orval

Ok. Före recensionen måste jag klargöra en sak: Jag har druckit Orval förut, och inte direkt blivit övertalad. Gav den en svag sjua i början av mitt ölnörderi, men då hade jag ett outvecklat smaksinne och ingen aning om vad jag skulle leta efter. Jag var ute efter smakexplosioner, och inte efter komplexitet (Fast jag älskar fortfarande smakexplosioner).

Sen dess har jag insett hur många det faktiskt är som älskar Orval över allt annat, och att den på ratebeer räknas som världens bästa Belgian Ale och på beeradvocate räknas som världens bästa Belgian Pale Ale.

Så nu efter 1134 stycken öl betygsatta är det dags för en re-rate, och denna gången ger jag ölen 110% fokus och tänker leta upp varenda liten smak jag möjligtvis kan hitta. Varenda klunk ska ge mig mer insikt i denna mytologiska dryck som gäckat mina smaklökar förr.

Utseende: Tjockt högt skum (ljust, nästan vitt). Mörk orange ton på ölet. Genomklar 90% av flaskan, sen svag jästfällningsgrumlighet.

Doft: Jäst, citron, okänd frukt som inte är citron, färskt, fruktsocker-sötma, tydlig syra som jag av någon anledning kopplar till kriek(?),  Svag antydan till krut, parfym(?), lite humligt, och faktiskt även läder. Första gången jag identifierat läder i någon öl, men jag har nog aldrig letat tillräckligt mycket.

Smak: Äpplen, syra som inte är kriek-aktig, kryddig, citron, apelsinskal, okänd frukt, svag malt, mer tydlig humle, trä, svartpeppar(?), svag ton av pepparmint-tuggummi, pyttepyttelite karamell (Alltså den sortens karamell jag vanligtvis hittar i barleywines), vete.

Känsla: Torr känsla i munnen, mycket behaglig för mig iallafall. Ganska tunn, men inte så det drar ner betyget. Eftersmaken är mer bitter än första intrycket.

Kan ju direkt säga att komplexiteten är mer tydlig för mig nu än förr. Jag är på rak arm villig att höja den till en stark åtta. Sen blir jag fundersam. Är den en nia jämfört med de galnast godaste ölen jag druckit? Nej. Är den den bästa Belgian (non-Strong) Ale jag druckit? Ja.

Inom stil: 10+/10
Utom stil: 8(+)/10
Totalt: 9–/10. Märkligt, det känns nästan som att jag gör något storslaget som borde åtföljas av trumpeter. Det enda jag gör är höjer ett betyg..

Annonser
Published in: on januari 26, 2010 at 5:37 e m  Comments (6)  

The URI to TrackBack this entry is: https://stouter.wordpress.com/2010/01/26/omvardering-av-orval/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. hallå! detta är en öl jag faktiskt aldrig druckit. har dock två flaskor i källaren sedan 1 år tillbaka. har du någon aning om ifall den vinner något på lagring?

  2. Orval är mums! Förstod mig inte riktigt på det i början av mitt öldrickande då jag av någon dum jävla anledning jämförde dem med andra Trappister.. Och sedan var det ganska förvirrande med bretten och den sjunkande humlekaraktären som hela tiden förändrade ölets intryck på mig..

    Dempa: Jag skulle tippa på att du föredrar ölet hyfsat färskt men det är ju alltid kul att testa att lagra det.. Som nämnt ovan så tycker jag det händer ganska mycket med ölet över tid så du bör nog dricka det massor med gånger innan du ”dömer det”.

  3. Det här är ett öl som växt för mig och jag ser det nu som en av mina absoluta favoriter på systemet. Köper gärna några flaskor när jag bara ska sitta med polarna och ta några öl. Tycker dessutom att jag hittar nya grejer med den för varje gång jag dricker den.

  4. Orval är så j-vla god!! 🙂
    Smakar lite lite olika varje gång.. it’s a mystery.

  5. Man kanske skulle köpa sig en Orval…

  6. Jävligt bra öl helt enkelt!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: