Ölprovning 2010-03-05

Penguin

Penguin

Återigen samlades jag, Niklas, Stefan, Karin, Maja & Johan för att inmundiga alkoholhaltiga drycker, och mycket gott blev det!

På provningslistan stod bara fyra öl från systembolaget, men vi lyckades som vanligt klämma in massor av annat!

Först tjuvstartade jag och Niklas på Bishops i Malmö eftersom vi hört att De Molen WinterBock och Rasputin skulle vara på fat. Endast Rasputin fanns dock när vi var där.

 • De Molen Rasputin, Äntligen har Rasputin fått sin hederliga chans. Flaskan som jag delade med Maja & Johan efter att den släpptes på bolaget var med största sannolikhet infekterad. Nu kunde jag dock konstatera vilken fin Imperial Stout den är, och höja den till 9/10.
 • Närke Sim-Ko, härlig ljus ale med god smak och helt galen drinkability! 7/10.

Sen blev det dags för provningen!

 1. Eftersom Maja&Johan inte hade kommit ännu började jag med en extraöl som jag visste de redan druckit:
  Cantillon Saint Lamvinus. Massor med syra, frukt, och vinäger. Pyttelite krut. Lång och härlig eftersmak. 8/10.
 2. Stefan kontrade då med en flaska
  De Molen Jong & Onbedorven (Young & Unspoiled) 2009. Doftar och smakar jäst. Lite frukt, lite malt. Väldigt livlig. Förvånansvärt lite vete. 6/10.
 3. De Ranke Cuvée, första ordinarie provningsobjekt. Syra, frukt, lång smak såväl som eftersmak, torr. 7/10.
 4. De Ranke Kriek, andra ordinarie provningsobjekt. Fruktigare än Cuvée, men inte så mycket körsbär som jag förväntade mig. Fin syra, men kanske lite malplacerad, då den inte kändes som kriek-syra. Mer fruktsmak i jästfällningen. 7/10.
 5. Här smög Stefan in ytterligare en bonusöl, nämligen En belgisk djävel från Helsingborgs Hembryggargille. Alltid lika kul att testa deras öl! Fruktig, lite spritig, men tyvärr en bismak som jag inte kunde placera och som de andra kallade disktrasa. Skulle nog tjäna på lite mer lagring, 4/10..
 6. Brooklyn Black Ops, tredje ordinarie provningsobjekt. Massor av bourbon och rostad malt. Kaffe och vanilj, men även en lite udda syra. Alkoholen känns definitivt i eftersmaken. Hade redan druckit denna en gång tidigare och gett den 8/10, nog inte villig att höja tyvärr..
 7. Ytterligare en bonusöl:
  Mikkeller Beer Geek Breakfast (Speyside Edition)
  , en öl jag velat bjuda på ett tag. Smaken var uppdelad i två delar: 1) Whisky. 2) Härlig balans av kaffe, rostad malt, ckoklad, och allt det där goda. Enligt mig lika bra som vanliga Beer Geek. 9/10.
 8. Och då var det slutligen dags för det galna monstret…
  BrewDog Tactical Nuclear Penguin: Doftar klibbigt. Sticker på läpparna. Smaken är mäktig och inkluderar whisky och diesel. En smak som tar ens anda lite. Det är dock ganska mycket alkohol i smak och eftersmak. Landar ändå på ett högt betyg: 9/10, fast det kanske kan bero på upplevelsens kvalitet och inte ölets?
 9. Efter lite diskussion bestämde vi oss för att inkludera en flaska till som jag hade i garderonen i den ordinarie provningen:
  Mikkeller 黑 / Black (Peated Whisky Edition) (Gold wax): Förvånansvärt lite doft. Smakar Torv, rök, whisky, ekfat, bränt, och pyttelite vanilj. 9/10.
Provning 2010-05-03

Provning 2010-05-03

Vi var dock inte nöjda utan gick till Vildandens pub! Vid det här laget hade vi dock tappat Niklas till hans Helsingborgs-pendling..

 • Victory Prima Pils, härlig frisk smak med inslag av citrus. 7/10.
 • Uerige Doppel Sticke, Härlig maltig dryck som klassas som Altbier men har inslag av barley wine. God hur som helst! 8/10.
 • La Gauloise Brune, Fin belgisk sötma. 7/10.
 • Plus lite annat som jag antingen smakade för lite av eller redan hade smakat och nu glömt 🙂

Allt som allt, en riktigt bra kväll!

Published in: on mars 6, 2010 at 9:52 f m  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://stouter.wordpress.com/2010/03/06/olprovning-2010-03-05/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

 1. Tack för igår, fantastisk provning! 😀

 2. Hej! Såg att du provat ölen från De Ranke, och ar en fråga angående åldern på deras flaskor. Köpte en Kriek och en Cuvée, och bägge verkar vara tappade 2008. Någon annan som gjort samma iaktagelse? När det gäller Cuvéen ska det ju inte vara något problem; lagring rekomenderas av bryggeriet. Men Krieken borde väl vara att föredra färsk (även om inte några års ålder behöver vara ett problem).

  /Mattias

 3. Jag hittar inget tappdatum på mina omslagspapper, bara ett bäst före på 04 2013. Huruvida krieken hade tappat smak är svårt att avgöra.. Den hade ju dock mindre körsbär än jag väntade mig, så vem vet?

 4. Den var tappad 5 år före bäst före.

  /Mattias


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: